Graphics Problems

rhino5
unhandled

(Phil Rader) #1

I’ve been driving myself crazy trying to determine why this keeps happening:

When I maximize a viewport Rhino screen goes black in three sections. When I then enter that maximized viewport the image fills the maximum viewport but the cursor location is off and the display and center of rotation etc. are offset.

I have a Nvidia Geforce GTX 1070 and have tried Several versions of the graphics driver including the current one. I’ve uninstalled Geforce experience and just installed the driver. I’ve disabled Shadowplay and terminated its windows process.

What’s maddening is I can get Rhino to work properly and then if I restart the computer it goes wacky again.

There does not seem to be any rhyme or reason for it…other than it’s obviously a graphics driver issue.

Anyone have any suggestions to try or way to verify the root cause of the issue.

I’ve installed Rhino 6 Beta and a similar issue happens with Rhino 6 although the display issues are different

Thanks for anyone who can help or at least console me.

I’m a new Rhino User so keep that in mind as you gracefully guide me to the wisdom.

Regards

Phil


(Phil Rader) #2

Do dropbox links for videos work:
Display Video Issue


(Pascal Golay) #3

Hi Phil - can you fire up V6 and run the SystemInfo command and paste the contents here?

thanks,
-Pascal


(Nathan 'jesterKing' Letwory) #4

Do the graphic and mouse problem occur still when you disable all plug-ins that don’t come with Rhino, like VisualArq, V-Ray and Enscape?

Have you tried the released Rhino 6 version?


(Phil Rader) #5

Rhino 6 SR0 2018-1-16 (Rhino 6, 6.0.18016.23451, Git hash:master @ c0b115e88c59340755c25f7822e172c79c9b530b)

Windows 10.0 SR0.0 or greater (Physical RAM: 32Gb)

GeForce GTX 1070/PCIe/SSE2 (OpenGL ver:4.6.0 NVIDIA 390.65)

OpenGL Settings
Safe mode: Off
Use accelerated hardware modes: On
Redraw scene when viewports are exposed: Off

Anti-alias mode: 4x
Mip Map Filtering: Linear
Anisotropic Filtering Mode: Height

Vendor Name: NVIDIA Corporation
Render version: 4.6
Shading Language: 4.60 NVIDIA
Driver Date: NA
Driver Version: NA
Maximum Texture size: 32768 x 32768
Z-Buffer depth: 24 bits
Maximum Viewport size: 32768 x 32768
Total Video Memory: 8 GB

C:\Program Files\Rhino 6\Plug-ins\Commands.rhp “Commands”
C:\Program Files\Rhino 6\Plug-ins\rdk.rhp “Renderer Development Kit”
C:\Program Files\Rhino 6\Plug-ins\RhinoRender.rhp “Rhino Render”
C:\Program Files\Rhino 6\Plug-ins\rdk_etoui.rhp “RDK_EtoUI”
C:\Program Files\Rhino 6\Plug-ins\rdk_ui.rhp “Renderer Development Kit UI”
C:\Program Files\Rhino 6\Plug-ins\NamedSnapshots.rhp “Snapshots”
C:\Program Files\Rhino 6\Plug-ins\RhinoCycles.rhp “RhinoCycles”
C:\Program Files\Enscape\Bin64\Enscape.Rhino6.Plugin.dll “Enscape.Rhino.Plugin”
C:\Program Files\Rhino 6\Plug-ins\Toolbars\Toolbars.rhp “Toolbars”
C:\Program Files\Rhino 6\Plug-ins\3dxrhino.rhp “3Dconnexion 3D Mouse”
C:\Program Files\Rhino 6\Plug-ins\Displacement.rhp “Displacement”


(Phil Rader) #6

I can try to disable them and see.


(Nathan 'jesterKing' Letwory) #7

Btw, @Nvizeon, what are the graphical problems you see in v6?

Does disabling this in v6 help getting better results?


(Phil Rader) #8

https://www.dropbox.com/s/aw6wanu6xmsmdwo/2018-01-23_23-45-32.mp4?dl=0

the graphics problems are similar the viewports don’t go black but they get wacky like it’s scaling up the small viewport to fit the screen and not just increasing the resolution.


(Phil Rader) #9

No I removed the Enscape dll files and the problem still persists.


(Phil Rader) #10

Logged in as Phil Rader
Version 6
(6.0.18016.23451, 1/16/2018)
Evaluation

I have this version installed now It does not say beta so I guess it’s the release version but not a W.I.P version.


(Wim Dekeyser) #11

As I understand it, Rhino 6 (as opposed to RH5) is supposed to find that information. The N/A results seem to indicate that something is wrong with the driver installation. Do you delete the drivers, reboot, install new drivers, reboot?


(Phil Rader) #12

Yes, I’ve been trying many ways to get a clean graphics driver install.

I worked with a tech support person at Nvidia and they had me use a display driver uninstall application, that also removes the registry information so that when you do a clean install it does not have lingering infor from previous installations


(Phil Rader) #13

NVIDIA System Information report created on: 01/24/2018 00:05:11
System name: R5VR_PC_01

[Display]
Operating System: Windows 10 Pro, 64-bit
DirectX version: 12.0
GPU processor: GeForce GTX 1070
Driver version: 390.65
Direct3D API version: 12
Direct3D feature level: 12_1
CUDA Cores: 1920
Core clock: 1632 MHz
Memory data rate: 8008 MHz
Memory interface: 256-bit
Memory bandwidth: 256.26 GB/s
Total available graphics memory: 24538 MB
Dedicated video memory: 8192 MB GDDR5
System video memory: 0 MB
Shared system memory: 16346 MB
Video BIOS version: 86.04.50.00.63
IRQ: Not used
Bus: PCI Express x16 Gen3
Device Id: 10DE 1B81 85991043
Part Number: G411 0020

[Components]

nvui.dll 8.17.13.9065 NVIDIA User Experience Driver Component
nvxdplcy.dll 8.17.13.9065 NVIDIA User Experience Driver Component
nvxdbat.dll 8.17.13.9065 NVIDIA User Experience Driver Component
nvxdapix.dll 8.17.13.9065 NVIDIA User Experience Driver Component
NVCPL.DLL 8.17.13.9065 NVIDIA User Experience Driver Component
nvCplUIR.dll 8.1.940.0 NVIDIA Control Panel
nvCplUI.exe 8.1.940.0 NVIDIA Control Panel
nvWSSR.dll 23.21.13.9065 NVIDIA Workstation Server
nvWSS.dll 23.21.13.9065 NVIDIA Workstation Server
nvViTvSR.dll 23.21.13.9065 NVIDIA Video Server
nvViTvS.dll 23.21.13.9065 NVIDIA Video Server
nvLicensingS.dll 6.14.13.9065 NVIDIA Licensing Server
NVSTVIEW.EXE 7.17.13.9065 NVIDIA 3D Vision Photo Viewer
NVSTTEST.EXE 7.17.13.9065 NVIDIA 3D Vision Test Application
NVSTRES.DLL 7.17.13.9065 NVIDIA 3D Vision Module
nvDispSR.dll 23.21.13.9065 NVIDIA Display Server
NVMCTRAY.DLL 23.21.13.9065 NVIDIA Media Center Library
nvDispS.dll 23.21.13.9065 NVIDIA Display Server
PhysX 09.17.0524 NVIDIA PhysX
NVCUDA.DLL 23.21.13.9065 NVIDIA CUDA 9.1.84 driver
nvGameSR.dll 23.21.13.9065 NVIDIA 3D Settings Server
nvGameS.dll 23.21.13.9065 NVIDIA 3D Settings Server


(Phil Rader) #14

OK If I mess with the OpenGL settings In Rhino6 I can get it working properly:

working but…

but I’m sure that it won’t last and I don’t have this ability in Rhino5 which is what I need to use for my class.


(Phil Rader) #15

Rhino 5 Open GL Info

So now Rhino 5 is working properly:…no Rhyme or reason…

RH5 working

I did disable the Visual Arq plugin I don’t need that I was just testing it out. So maybe I’ll just see If this current state of “working” sticks for a while.


(Nathan 'jesterKing' Letwory) #16

For this bit I have logged a new YT item: RH-43733


(Phil Rader) #17

Just as I thought I get everything working fine but If I shutdown the PC or restart then it all goes wacky again:

here is the system info from Rhino6:

Rhino 6 SR0 2018-1-16 (Rhino 6, 6.0.18016.23451, Git hash:master @ c0b115e88c59340755c25f7822e172c79c9b530b)

Windows 10.0 SR0.0 or greater (Physical RAM: 32Gb)

GeForce GTX 1070/PCIe/SSE2 (OpenGL ver:3.3.0 NVIDIA 390.65)

OpenGL Settings
Safe mode: Off
Use accelerated hardware modes: On
Redraw scene when viewports are exposed: Off

Anti-alias mode: 4x
Mip Map Filtering: Linear
Anisotropic Filtering Mode: Height

Vendor Name: NVIDIA Corporation
Render version: 3.3
Shading Language: 3.30 NVIDIA via Cg compiler
Driver Date: 1-3-2018
Driver Version: 23.21.13.9065
Maximum Texture size: 32768 x 32768
Z-Buffer depth: n/a
Maximum Viewport size: 32768 x 32768
Total Video Memory: 8 GB

C:\Program Files\Rhino 6\Plug-ins\Commands.rhp “Commands”
C:\Program Files\Rhino 6\Plug-ins\WebBrowser.rhp “WebBrowser”
C:\Program Files\Rhino 6\Plug-ins\rdk.rhp “Renderer Development Kit”
C:\Program Files\Rhino 6\Plug-ins\RhinoScript.rhp “RhinoScript”
C:\Program Files\Rhino 6\Plug-ins\IdleProcessor.rhp “IdleProcessor”
C:\Program Files\Rhino 6\Plug-ins\RhinoRender.rhp “Rhino Render”
C:\Program Files\Rhino 6\Plug-ins\rdk_etoui.rhp “RDK_EtoUI”
C:\Program Files\Rhino 6\Plug-ins\rdk_ui.rhp “Renderer Development Kit UI”
C:\Program Files\Rhino 6\Plug-ins\NamedSnapshots.rhp “Snapshots”
C:\Program Files\Rhino 6\Plug-ins\Alerter.rhp “Alerter”
C:\Program Files\Rhino 6\Plug-ins\RhinoCycles.rhp “RhinoCycles”
C:\Program Files\Enscape\Bin64\Enscape.Rhino6.Plugin.dll “Enscape.Rhino.Plugin”
C:\Program Files\Rhino 6\Plug-ins\Toolbars\Toolbars.rhp “Toolbars”
C:\Program Files\Rhino 6\Plug-ins\3dxrhino.rhp “3Dconnexion 3D Mouse”
C:\Program Files\Rhino 6\Plug-ins\Displacement.rhp “Displacement”


(Phil Rader) #18

Nvidia In Game Overlay

So something is definitely happening with the Nvidia drivers and Geforce Experience and Shadowplay or In-GAME overlay.

When the PC is restarted some settings must be getting overwritten and these settings are affecting Rhino.

See the video link above for the weird viewport behavior while turning on and off the GeForce experience In-Game overlay.

Either on or Off Rhino does not behave properly but changing the setting for in-game overlay does alter the viewport apperance so it’s part of the problem at least.


(Phil Rader) #19

Everything is working

I recorded this video of everything working fine yesterday. I have not done anything to the PC EXCEPT shutdown and restart.


(Nathan 'jesterKing' Letwory) #20

It is indeed a good idea to uninstall the experience software. And always deselect it when upgrading drivers.