Bug with Layers - Rhino 8

I have been getting some strange behavior working with Layers in Rhino 8. At times, when I try to turn layers on/off it won’t update. The same happens sometimes when I try to move a layer. The way I have found to get the layer window to update correctly is to close out of the file and re-open. A few times this bug seems to have caused my rhino to crash as well.

Running latest SR 8.3

Rhino 8 SR3 2024-1-9 (Rhino 8, 8.3.24009.15001, Git hash:master @ 3541fa287a013b0f17849f0740f1e43a44031bfc)
License type: Commercial, build 2024-01-09
License details: Cloud Zoo

Windows 11 (10.0.22631 SR0.0) or greater (Physical RAM: 64Gb)
.NET 7.0.15

Computer platform: DESKTOP

Standard graphics configuration.
Primary display and OpenGL: NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti (NVidia) Memory: 11GB, Driver date: 3-16-2023 (M-D-Y). OpenGL Ver: 4.6.0 NVIDIA 531.41
> Accelerated graphics device with 4 adapter port(s)
- Secondary monitor attached to adapter port 0
- Secondary monitor attached to adapter port 1
- Windows Main Display attached to adapter port #2

OpenGL Settings
Safe mode: Off
Use accelerated hardware modes: On
Redraw scene when viewports are exposed: On
Graphics level being used: OpenGL 4.6 (primary GPU’s maximum)

Anti-alias mode: 4x
Mip Map Filtering: Linear
Anisotropic Filtering Mode: High

Vendor Name: NVIDIA Corporation
Render version: 4.6
Shading Language: 4.60 NVIDIA
Driver Date: 3-16-2023
Driver Version: 31.0.15.3141
Maximum Texture size: 32768 x 32768
Z-Buffer depth: 24 bits
Maximum Viewport size: 32768 x 32768
Total Video Memory: 11 GB

Rhino plugins that do not ship with Rhino
C:\Program Files\Chaos Group\V-Ray\V-Ray for Rhinoceros\V8\VRayForRhino.rhp “V-Ray for Rhino”
C:\ProgramData\McNeel\Rhinoceros\7.0\Plug-ins\Datasmith Rhino Exporter (d1fdc795-b334-4933-b680-088119cdc6bb)\DatasmithRhino7.rhp “Datasmith Exporter” 4.27.0.0
C:\Users\bsmith\AppData\Roaming\McNeel\Rhinoceros\packages\7.0\Karamba3D\2.2.0.171\Karamba3D_LicensePlugin_Rhino7.rhp “Karamba3DLicense”

Rhino plugins that ship with Rhino
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\Commands.rhp “Commands” 8.3.24009.15001
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\rdk.rhp “Renderer Development Kit”
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\RhinoRenderCycles.rhp “Rhino Render” 8.3.24009.15001
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\RhinoRender.rhp “Legacy Rhino Render”
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\rdk_etoui.rhp “RDK_EtoUI” 8.3.24009.15001
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\NamedSnapshots.rhp “Snapshots”
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\MeshCommands.rhp “MeshCommands” 8.3.24009.15001
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\IronPython\RhinoDLR_Python.rhp “IronPython” 8.3.24009.15001
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\RhinoCycles.rhp “RhinoCycles” 8.3.24009.15001
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\Grasshopper\GrasshopperPlugin.rhp “Grasshopper” 8.3.24009.15001
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\RhinoCode\RhinoCodePlugin.rhp “RhinoCodePlugin” 8.3.24009.15001
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\Toolbars\Toolbars.rhp “Toolbars” 8.3.24009.15001
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\3dxrhino.rhp “3Dconnexion 3D Mouse”
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\Displacement.rhp “Displacement”
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\SectionTools.rhp “SectionTools”

Hello- the first thing I would try is to block the Vrayand Karamba plug-is in Options > Plug-ins page, then close and restart Rhino - is that any better?

-Pascal

Rhino 8.5 is supposed to be out tonight (Seattle time). You might try updating to that . Also your Nvidia driver is coming up on a year old. Probably has nothing to do with this issue, but you might want to update that as well.

Great, thanks! I’ll give both of those a try.