Rhino crashes when executing any command

Hi, I installed Rhino 8 but is unusable since it crashes when executing any modeling command ie a simple box or a curve.

This doesn’t happen when launching Rhino in Safe Mode.

Can you run Rhino in normal mode and once it starts, before executing any other command, run SystemInfo and copy/paste the results here?

Running ok in safe mode points towards video card environment or a plugin issue.

Hi @Dario_Belaga,

I don’t see that you’ve submitted any crash reports. When Rhino crashes, are you seeing the “Rhino has crashed” dialog?

Thanks,

– Dale

Rhino 8 SR7 2024-5-17 (Rhino 8, 8.7.24138.15431, Git hash:master @ 03702f889bdef32626af4bca510b5e8a85666d38)
License type: Commercial, build 2024-05-17
License details: Stand-Alone

Windows 10 (10.0.19045 SR0.0) or greater (Physical RAM: 12GB)
.NET 7.0.0

Computer platform: DESKTOP

Standard graphics configuration.
Primary display and OpenGL: Intel(R) HD Graphics 4600 (Intel) Memory: 1GB, Driver date: 11-4-2020 (M-D-Y). OpenGL Ver: 4.3.0 - Build 20.19.15.5171
> Integrated graphics device with 2 adapter port(s)
- Windows Main Display attached to adapter port #0

OpenGL Settings
Safe mode: Off
Use accelerated hardware modes: On
Redraw scene when viewports are exposed: On
Graphics level being used: OpenGL 4.3 (primary GPU’s maximum)

Anti-alias mode: 4x
Mip Map Filtering: Linear
Anisotropic Filtering Mode: High

Vendor Name: Intel
Render version: 4.3
Shading Language: 4.30 - Build 20.19.15.5171
Driver Date: 11-4-2020
Driver Version: 20.19.15.5171
Maximum Texture size: 16384 x 16384
Z-Buffer depth: 24 bits
Maximum Viewport size: 16384 x 16384
Total Video Memory: 1 GB

Rhino plugins that do not ship with Rhino
C:\Program Files\Chaos Group\V-Ray\V-Ray for Rhinoceros\V6\VRayForRhino.rhp “V-Ray for Rhino”

Rhino plugins that ship with Rhino
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\Commands.rhp “Commands” 8.7.24138.15431
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\rdk.rhp “Renderer Development Kit”
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\RhinoRenderCycles.rhp “Rhino Render” 8.7.24138.15431
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\rdk_etoui.rhp “RDK_EtoUI” 8.7.24138.15431
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\NamedSnapshots.rhp “Snapshots”
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\MeshCommands.rhp “MeshCommands” 8.7.24138.15431
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\RhinoCycles.rhp “RhinoCycles” 8.7.24138.15431
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\Toolbars\Toolbars.rhp “Toolbars” 8.7.24138.15431
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\3dxrhino.rhp “3Dconnexion 3D Mouse”
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\Displacement.rhp “Displacement”
C:\Program Files\Rhino 8\Plug-ins\SectionTools.rhp “SectionTools”

Unfortunately your laptop is simply far too weak to run Rhino 8….

Hi @Dario_Belaga,

Your system doesn’t meet the minimum requirements for video.

This is quite old. You’ll will want to look into updating this.

https://www.intel.com/content/www/us/en/support/products/81496/graphics/processor-graphics/intel-hd-graphics-family/intel-hd-graphics-4600.html

– Dale

Thanks everyone, I downgraded to rhino 7 and its working perfectly!!