Layout windows does not apply Arctic display mode (or custom)

Hi,
I have many issues in layouts, on Perspective or orthographic views, every display modes are ok, even the customs, but when creating a viewport onto a layout and applying the same view/display, it look like “ghosted”, flat and not using the sections plane, even after checking if they are well applied…

Help needed, latest drivers , test with or without CPU/GPU… reset by default… nothing works…
I also try both Mac and PC…

Join screenshot, on top Right view, bottom, the Right view inside a layout…
Arctic mode…

Regards

Hi -

Please run the Rhino SystemInfo command and copy-paste the result here.
If this issue is file-specific, please provide a simple 3dm file that shows the issue.
-wim

Hi @wim

Please find the System info from my old Mac:

Rhino 7 SR7 2021-6-9 (Rhino 7, 7.7.21160.05002, Git hash:master @ d2161989109d5dacba531310b5d345ce6f4da9f6)
License type: Commerciale, version 2021-06-09
License details: Cloud Zoo

Apple Intel 64-bit macOS Version 11.4 (assemblage 20F71) (Physical RAM: 16Gb)
Mac Model Identifier: iMac17,1
Language: fr-FR (MacOS default)

AMD Radeon R9 M390 OpenGL Engine (OpenGL ver:4.1 ATI-4.5.14)

OpenGL Settings
Safe mode: Off
Use accelerated hardware modes: On
Redraw scene when viewports are exposed: On

Anti-alias mode: 4x
Mip Map Filtering: Linear
Anisotropic Filtering Mode: High

Vendor Name: ATI Technologies Inc.
Render version: 4.1
Shading Language: 4.10
Maximum Texture size: 16384 x 16384
Z-Buffer depth: n/a
Maximum Viewport size: 16384 x 16384
Total Video Memory: 2 GB
Graphics: AMD Radeon R9 M390
Displays: iMac (217dpi 2x)

Graphics processors
AMD Radeon R9 M390 (2 GB)
iMac (2560 x 1440)

USB devices
Broadcom Corp.: Bluetooth USB Host Controller
Apple Inc.: FaceTime HD Camera (Built-in)
Apple Inc.: Apple Keyboard
Logitech: USB Laser Mouse
AKS: HASP HL 3.25

Bluetooth devices
None

Third party kernel extensions
com.Logitech.ControlCenter.HIDDriver (3.9.10) B0EDB2AD-688B-3446-910A-1BB6EEC12A21

Third party plugins
/Library/Frameworks/3DconnexionClient.framework/Versions/A/3DconnexionClient
/usr/lib/swift/libswiftCore.dylib
/usr/lib/swift/libswiftCoreFoundation.dylib
/usr/lib/swift/libswiftCoreGraphics.dylib
/usr/lib/swift/libswiftDarwin.dylib
/usr/lib/swift/libswiftDispatch.dylib
/usr/lib/swift/libswiftFoundation.dylib
/usr/lib/swift/libswiftIOKit.dylib
/usr/lib/swift/libswiftOSLog.dylib
/usr/lib/swift/libswiftObjectiveC.dylib
/usr/lib/swift/libswiftXPC.dylib
/usr/lib/swift/libswiftos.dylib
/usr/lib/swift/libswiftAppKit.dylib
/usr/lib/swift/libswiftCloudKit.dylib
/usr/lib/swift/libswiftContacts.dylib
/usr/lib/swift/libswiftCoreData.dylib
/usr/lib/swift/libswiftCoreImage.dylib
/usr/lib/swift/libswiftCoreLocation.dylib
/usr/lib/swift/libswiftMetal.dylib
/usr/lib/swift/libswiftQuartzCore.dylib
/usr/lib/swift/libswiftUniformTypeIdentifiers.dylib
/usr/lib/swift/libswiftsimd.dylib
/usr/lib/swift/libswiftAccelerate.dylib
/Users/Antoine/Library/Application Support/McNeel/Rhinoceros/MacPlugIns/Twinmotion Direct Link 2020.rhp/libDLRhinoNative.dylib
/Users/Antoine/Library/Application Support/McNeel/Rhinoceros/MacPlugIns/Twinmotion Direct Link 2020.rhp/libPolygonCruncherSDK.dylib
/Users/Antoine/Library/Application Support/McNeel/Rhinoceros/MacPlugIns/Twinmotion Direct Link 2020.rhp/libSyncData.dylib
/Users/Antoine/Library/Application Support/McNeel/Rhinoceros/MacPlugIns/Twinmotion Direct Link 2020.rhp/libomp.dylib
/Users/Antoine/Library/Application Support/McNeel/Rhinoceros/MacPlugIns/Twinmotion Direct Link 2020.rhp/libc++.1.dylib
/Users/Antoine/Library/Application Support/McNeel/Rhinoceros/packages/7.0/IntelDenoiser/0.6.3/libtbb.dylib
/Users/Antoine/Library/Application Support/McNeel/Rhinoceros/packages/7.0/IntelDenoiser/0.6.3/libtbbmalloc.dylib
/usr/lib/log/liblog_network.dylib

Rhino plugins that do not ship with Rhino
/Users/Antoine/Library/Application Support/McNeel/Rhinoceros/MacPlugIns/Twinmotion Direct Link 2020.rhp “Twinmotion Direct Link 2020” 1.0.0.0
/Users/Antoine/Library/Application Support/McNeel/Rhinoceros/MacPlugIns/BoltGen_py.rhp “BoltGen_py” 1.0.0.0
/Users/Antoine/Library/Application Support/McNeel/Rhinoceros/packages/7.0/raytraced-materials/0.1.3+v6.15/RaytracedMaterials.rhp “Raytraced Materials” 0.1.3.0
/Users/Antoine/Library/Application Support/McNeel/Rhinoceros/packages/7.0/rhinopbrmaterial/1.1.4+v6.16/RhinoPbrMaterial.rhp “RhinoPbrMaterial” 1.1.2.0
/Users/Antoine/Library/Application Support/McNeel/Rhinoceros/packages/7.0/raytraced-blend-material/1.3.0/RaytracedBlendMaterial.rhp “RaytracedBlendMaterial” 1.3.0.0
/Users/Antoine/Library/Application Support/McNeel/Rhinoceros/packages/7.0/IntelDenoiser/0.6.3/IntelDenoiser.Mac.rhp “IntelDenoiser.Mac” 1.0.0.0

Rhino plugins that ship with Rhino
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/PlugIns/NamedSnapshots.rhp “Snapshots” 7.7.21160.1002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/PlugIns/PanelingTools.rhp “PanelingTools” 7.7.21160.1002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/PlugIns/AnimationTools.rhp “AnimationTools” 7.7.21160.1002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/Frameworks/RhMaterialEditor.framework “Renderer Development Kit” 7.7.21160.1002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/PlugIns/Displacement.rhp “Displacement” 7.7.21160.1002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/PlugIns/RhinoRender.rhp “Legacy Rhino Render” 7.7.21160.1002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/Frameworks/RhCore.framework/Resources/ManagedPlugIns/Commands.rhp “Commands” 7.7.21160.5002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/Frameworks/RhCore.framework/Resources/ManagedPlugIns/Import_OBJ.rhp “Import_OBJ” 7.7.21160.5002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/Frameworks/RhCore.framework/Resources/ManagedPlugIns/export_XAML.rhp “export_xaml” 7.7.21160.5002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/Frameworks/RhCore.framework/Resources/ManagedPlugIns/QuadRemesh.rhp “QuadRemesh” 7.7.21160.5002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/Frameworks/RhCore.framework/Resources/ManagedPlugIns/Export_OBJ.rhp “export_OBJ” 7.7.21160.5002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/Frameworks/RhCore.framework/Resources/ManagedPlugIns/RDK_EtoUI.rhp “RDK_EtoUI” 7.7.21160.5002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/Frameworks/RhCore.framework/Resources/ManagedPlugIns/export_SVG.rhp “Export SVG” 7.7.21160.5002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/Frameworks/RhCore.framework/Resources/ManagedPlugIns/MeshCommands.rhp “MeshCommands” 7.7.21160.5002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/Frameworks/RhCore.framework/Resources/ManagedPlugIns/Export_DAE.rhp “Export_DAE” 7.7.21160.5002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/Frameworks/RhCore.framework/Resources/ManagedPlugIns/export_PDF.rhp “PDF Export” 7.7.21160.5002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/Frameworks/RhCore.framework/Resources/ManagedPlugIns/export_IGES.rhp “IGES Export Plug-in” 7.7.21160.5002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/Frameworks/RhCore.framework/Resources/ManagedPlugIns/Import_SVG.rhp “Import_SVG” 7.7.21160.5002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/Frameworks/RhCore.framework/Resources/ManagedPlugIns/BlockEdit.rhp “BlockEdit” 7.7.21160.5002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/Frameworks/RhCore.framework/Resources/ManagedPlugIns/Export_AMF.rhp “Export_AMF” 7.7.21160.5002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/Frameworks/RhCore.framework/Resources/ManagedPlugIns/RhinoRenderCycles.rhp “Rhino Render” 7.7.21160.5002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/Frameworks/RhCore.framework/Resources/ManagedPlugIns/import_DST.rhp “Import_DST” 7.7.21160.5002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/Frameworks/RhCore.framework/Resources/ManagedPlugIns/export_PLY.rhp “PLY - Polygon File Format Export” 7.7.21160.5002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/Frameworks/RhCore.framework/Resources/ManagedPlugIns/Import_AMF.rhp “Import_AMF” 7.7.21160.5002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/Frameworks/RhCore.framework/Resources/ManagedPlugIns/RhinoCycles.rhp “RhinoCycles” 7.7.21160.5002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/Frameworks/RhCore.framework/Resources/ManagedPlugIns/RhinoDLR_Python.rhp “IronPython” 7.7.21160.5002
/Applications/Rhinoceros 7.app/Contents/Frameworks/RhCore.framework/Resources/ManagedPlugIns/GrasshopperPlugin.rhp “Grasshopper” 7.7.21160.5002

And the same used onto a new PC laptop, same issue for layout display…

Rhino 7 SR7 2021-6-9 (Rhino 7, 7.7.21160.05001, Git hash:master @ d2161989109d5dacba531310b5d345ce6f4da9f6)
License type: Évaluation, version 2021-06-09
License details: Cloud Zoo
Expires on: 2021-09-30

Windows 10.0.19042 SR0.0 or greater (Physical RAM: 32Gb)

Computer platform: LAPTOP - Plugged in [77% battery remaining]

Non-hybrid graphics configuration.
Primary display and OpenGL: NVIDIA GeForce RTX 3080 Laptop GPU (NVidia) Memory: 16GB, Driver date: 6-21-2021 (M-D-Y). OpenGL Ver: 4.6.0 NVIDIA 471.11
> Integrated accelerated graphics device with 4 adapter port(s)
- Windows Main Display is laptop’s integrated screen or built-in port

Secondary graphics devices.
Intel(R) UHD Graphics (Intel) Memory: 1GB, Driver date: 1-8-2021 (M-D-Y).
> Integrated graphics device with 2 adapter port(s)
- There are no monitors attached to this device. Laptop lid is probably closed

OpenGL Settings
Safe mode: Off
Use accelerated hardware modes: On
Redraw scene when viewports are exposed: On
Graphics level being used: OpenGL 3.3

Anti-alias mode: 4x
Mip Map Filtering: Linear
Anisotropic Filtering Mode: High

Vendor Name: NVIDIA Corporation
Render version: 4.6
Shading Language: 4.60 NVIDIA
Driver Date: 6-21-2021
Driver Version: 30.0.14.7111
Maximum Texture size: 32768 x 32768
Z-Buffer depth: 24 bits
Maximum Viewport size: 32768 x 32768
Total Video Memory: 16 GB

Rhino plugins that do not ship with Rhino
C:\Users\a.charron\AppData\Local\Programs\Enscape\Bin64\Enscape.Rhino7.Plugin.dll “Enscape.Rhino7.Plugin” 0.0.21148.1551

Rhino plugins that ship with Rhino
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\Commands.rhp “Commands” 7.7.21160.5001
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\WebBrowser.rhp “WebBrowser”
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\rdk.rhp “Renderer Development Kit”
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\RhinoScript.rhp “RhinoScript”
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\AnimationTools.rhp “AnimationTools”
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\IdleProcessor.rhp “IdleProcessor”
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\RhinoRenderCycles.rhp “Rhino Render” 7.7.21160.5001
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\RhinoRender.rhp “Legacy Rhino Render”
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\rdk_etoui.rhp “RDK_EtoUI” 7.7.21160.5001
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\rdk_ui.rhp “Renderer Development Kit UI”
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\NamedSnapshots.rhp “Snapshots”
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\Alerter.rhp “Alerter”
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\IronPython\RhinoDLR_Python.rhp “IronPython” 7.7.21160.5001
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\RhinoCycles.rhp “RhinoCycles” 7.7.21160.5001
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\Toolbars\Toolbars.rhp “Toolbars” 7.7.21160.5001
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\3dxrhino.rhp “3Dconnexion 3D Mouse”
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\BlockEdit.rhp “BlockEdit” 7.7.21160.5001
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\Displacement.rhp “Displacement”
C:\Users\a.charron\AppData\Roaming\McNeel\Rhinoceros\packages\7.0\SectionTools\2021.4.30.511\SectionTools.rhp “SectionTools”

Hello - Does this happen with a new model, with just a box or something in it? If this is specific to one model, please SaveSmall, Zip and send to tech@mcneel.com with a link back to this topic in your comments.

-Pascal

Hi @pascal , @wim

I send you file , but after many tests, it happens that it is something linked to my layouts.
Creating a new layout with a new window, and it works… the matter is that actually i “clean” my file (to send), but my work file contains lot of layouts…

Antoine

By testing I finally found the problem.
I create my layout and my viewport inside a “template file”
Then in my work file, I import the layout from this template, but it also import this detail view.

Using the imported detailview makes the arctic or every other mode not working properly (like Xray without sections).

But if I create a new layout, a new detail inside, it works well.
I also copy paste the good detail view inside the “bad layout” aside the “bad” detail view.
Both are together, but one is ok, the other is not ok.

I think that the problem come from importing detail view from external file.

I test this step both on Mac an PC with the same issue.

Hope it helps to solve this

Hello - thanks for the details, I’ll see if I can reproduce this.
I cannot - can you please disable Enscape in Options > Plug-ins page and then close and restart Rhino? Is there any change in the behavior?

-Pascal

Hi -

Thanks, I can see what you are reporting with the file that you linked to in your eMail.
I’m not sure what’s wrong with that detail but I put it on the list as RH-64973 to be further investigated.

From an older bug item (RH-32010) I see that importing a layout that has a detail with an active clipping plane will somehow attach that clipping plane information in a file that has no clipping plane. As a result of this, I imagine, the clipping plane intersections are not getting display correctly. So that accounts for that part of your report. It’s possible that this duplication of clipping planes then also leads to the other things that you see but we’ll see what the developer finds out.

For the time being, I wouldn’t import layouts from files with an active clipping plane.

Apart from all that - I noticed that on your Windows machine, you are throttling back your GPU:

There shouldn’t be a reason to do that for your RTX card. In Rhino, go to Rhino Options > View > OpenGL and make sure to put the slider all the way to the right:

-wim

I’m having what I think is a similar problem; I’m trying to generate a layout where the details are rendered in ‘Arctic’ mode, but the detail windows ignore my settings and do things like display curves when they’re switched off, especially when I print the sheet. There are also mesh wireframes that show when not switched on and ghosting. Attached are screenshots showing a model view and a layout view using exactly the same display mode. I’ve tried generating layouts from scratch, but it keeps happening. I’m on a Mac that is fairly new…

Thoughts?

Nick


I didn’t get any reply to this; I’m assuming that I’m posting on the wrong thread - can someone point to the right one? I’m also still experiencing this issue, especially curves showing up in the final print despite being switched off.
Thanks, Nick

Hi Nick -
Please run the Rhino SystemInfo command and copy-paste the result here.
Also, please upload a simple 3dm file that shows the behavior that you are experiencing.
-wim