Rhino 7 is lagging / slow

Hi Everyone.

Is anyone having Rhino 7 lagging this last couple days?

It lags when selecting objects, any object.
When rotating and panning views.
I have my own pop up toolbar and it also lags when opening and selecting a tool…
I updated my graphics card, OS and Rhino and is not getting better.

Cheers.

1 Like

Hello- please run the SystemInfo command in Rhino and copy/paste the results here.

-Pascal

Hello Pascal,

Here it goes…

Rhino 7 SR17 2022-4-12 (Rhino 7, 7.17.22102.05001, Git hash:master @ 13b57035af8fb22da005ef72c56e4555d9dbcfe3)
License type: Commercial, build 2022-04-12
License details: Cloud Zoo

Windows 10.0.22000 SR0.0 or greater (Physical RAM: 16Gb)

Computer platform: LAPTOP - Plugged in [100% battery remaining]

Non-hybrid graphics configuration.
Primary display and OpenGL: NVIDIA GeForce RTX 2060 (NVidia) Memory: 6GB, Driver date: 3-17-2022 (M-D-Y). OpenGL Ver: 4.6.0 NVIDIA 512.15
> Integrated accelerated graphics device with 4 adapter port(s)
- Windows Main Display is laptop’s integrated screen or built-in port
- Secondary monitor attached to adapter port #1

Secondary graphics devices.
Intel(R) UHD Graphics 630 (Intel) Memory: 1GB, Driver date: 6-1-2021 (M-D-Y).
> Integrated graphics device with 3 adapter port(s)
- Secondary monitor is laptop’s integrated screen or built-in port
- Secondary monitor attached to adapter port #1

OpenGL Settings
Safe mode: Off
Use accelerated hardware modes: On
Redraw scene when viewports are exposed: On
Graphics level being used: OpenGL 4.6 (primary GPU’s maximum)

Anti-alias mode: 4x
Mip Map Filtering: Linear
Anisotropic Filtering Mode: High

Vendor Name: NVIDIA Corporation
Render version: 4.6
Shading Language: 4.60 NVIDIA
Driver Date: 3-17-2022
Driver Version: 30.0.15.1215
Maximum Texture size: 32768 x 32768
Z-Buffer depth: 24 bits
Maximum Viewport size: 32768 x 32768
Total Video Memory: 6 GB

Rhino plugins that do not ship with Rhino
D:\Downloads\Lightmap Tugnstone\HDRI Light Studio Plugins Win64\Rhino3D\Rhino_6_Win_2018.1130\HDRLightStudioTexture.rhp “HDRLightStudioTexture”
C:\Grasshopper Gold\food4rhino\plugin Rhino\ElefrontProperties.rhp “ElefrontProperties” 1.0.0.0
C:\Program Files\Chaos Group\V-Ray\V-Ray for Rhinoceros\V7\VRayForRhino.rhp “V-Ray for Rhino”
C:\Users\toonf\AppData\Roaming\McNeel\Rhinoceros\packages\7.0\SubstanceImporter\1.0.0\Substance.Win.rhp “SubstanceImporter” 1.0.0.0

Rhino plugins that ship with Rhino
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\Commands.rhp “Commands” 7.17.22102.5001
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\rdk.rhp “Renderer Development Kit”
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\RPC.rhp “RPC”
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\AnimationTools.rhp “AnimationTools”
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\RhinoRenderCycles.rhp “Rhino Render” 7.17.22102.5001
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\RhinoRender.rhp “Legacy Rhino Render”
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\rdk_etoui.rhp “RDK_EtoUI” 7.17.22102.5001
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\rdk_ui.rhp “Renderer Development Kit UI”
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\NamedSnapshots.rhp “Snapshots”
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\RhinoCycles.rhp “RhinoCycles” 7.17.22102.5001
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\Grasshopper\GrasshopperPlugin.rhp “Grasshopper” 7.17.22102.5001
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\Toolbars\Toolbars.rhp “Toolbars” 7.17.22102.5001
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\3dxrhino.rhp “3Dconnexion 3D Mouse”
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\Displacement.rhp “Displacement”
C:\Users\toonf\AppData\Roaming\McNeel\Rhinoceros\packages\7.0\PanelingTools\2021.3.2.446\PanelingTools.rhp “PanelingTools”

1 Like

I had Bongo 2.0 evaluation installed but I turned it off since I was getting a missing toolbar message at Rhino start. Not sure if that helped… I’m still trying things.

Hello - the likley suspects are the plug-ins listed under ‘Plug-ins that do not ship with Rhino’
I would disable all of these in Options > Plug-ins page and then close and re-open Rhino. Make sure to have only one session of Rhino open when you do this. If things improve, you can re-enable and load these plug-ins one by one to see if you can tell which one causes the problem.

-Pascal

Hi Pascal,

In the end uninstalling Bongo trial worked.

Thanks!

Hm! Interesting… thanks for the update.

-Pascal

Welcome!