Printing Error

Hello,

I have suddenly run into a problem where I cannot send files to my printer. If I send something to print I will get “Error - Printing” in the status column of the print queue. I wasn’t able to find a previous discussion relating to this. So far…

-The printer is a HP Color LAserJet Pro M478f-9f
-I am able to print from other software such as Chrome and Excel.
-I moved to another computer and am able to print from other software but get the same error when printing from Rhino.
-I have attempted to print several different files.

I’m including my system specs below.
Rhino 7 SR8 2021-7-15 (Rhino 7, 7.8.21196.05001, Git hash:master @ 45c1fd6dc85c7c1cce8c0bbe6f3e16481ae9abfa)
License type: Educational, build 2021-07-15
License details: Cloud Zoo

Windows 10.0.19043 SR0.0 or greater (Physical RAM: 7.9Gb)

Computer platform: DESKTOP

Standard graphics configuration.
Primary display and OpenGL: NVIDIA GeForce GTX 1070 (NVidia) Memory: 8GB, Driver date: 6-21-2021 (M-D-Y). OpenGL Ver: 4.6.0 NVIDIA 471.11
> Accelerated graphics device with 4 adapter port(s)
- Windows Main Display attached to adapter port #0
- Secondary monitor attached to adapter port #1

OpenGL Settings
Safe mode: Off
Use accelerated hardware modes: On
Redraw scene when viewports are exposed: On
Graphics level being used: OpenGL 4.6 (primary GPU’s maximum)

Anti-alias mode: 4x
Mip Map Filtering: Linear
Anisotropic Filtering Mode: High

Vendor Name: NVIDIA Corporation
Render version: 4.6
Shading Language: 4.60 NVIDIA
Driver Date: 6-21-2021
Driver Version: 30.0.14.7111
Maximum Texture size: 32768 x 32768
Z-Buffer depth: 24 bits
Maximum Viewport size: 32768 x 32768
Total Video Memory: 8 GB

Rhino plugins that do not ship with Rhino

Rhino plugins that ship with Rhino
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\Commands.rhp “Commands” 7.8.21196.5001
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\WebBrowser.rhp “WebBrowser”
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\rdk.rhp “Renderer Development Kit”
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\RhinoScript.rhp “RhinoScript”
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\IdleProcessor.rhp “IdleProcessor”
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\RhinoRenderCycles.rhp “Rhino Render” 7.8.21196.5001
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\rdk_etoui.rhp “RDK_EtoUI” 7.8.21196.5001
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\rdk_ui.rhp “Renderer Development Kit UI”
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\NamedSnapshots.rhp “Snapshots”
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\Alerter.rhp “Alerter”
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\RhinoCycles.rhp “RhinoCycles” 7.8.21196.5001
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\Toolbars\Toolbars.rhp “Toolbars” 7.8.21196.5001
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\3dxrhino.rhp “3Dconnexion 3D Mouse”
C:\Program Files\Rhino 7\Plug-ins\Displacement.rhp “Displacement”

Thanks in advance!

I’ve had some problems in the last 6 months due to print drivers changed by Windows update (the producer driver was replaced by windows standard one).
My solution was to reassign manufacturer drivers to the printers and all the problems disappeared.
Don’t know if it can solve your problem but give it a try.

@joshua.demonte
I confirm that the error are related to drivers modified by windows update.
Yesterday evening another PC in my office had problems when sending prints to our kyocera taskalfa.
The original driver was replaced by “Microsoft IPP class Driver” and all the documents in the print queue where stopped due to errors.
I reinstalled last drivers from kyocera and all was fixed.